Articole despre manageri, problemele și întrebările lor…

Ord. dupa
(Articles) (Lucratul la stat)

Nu mai tin minte dacă am scris, sau doar mai povestesc din când în ...

1 comentarii
(Articles)

Aplicațiile mobile de video calling și organizare au ținut producti...

(Articles)

Managero.ro este primul site de recrutare exclusiv pentru poziții...

(Articles) (Interviurile)

Unele dintre cele mai clare semnale și indicatori de spirit puternic,...

8 comentarii
(Articles)

Foarte multe persoane își analizează abilitățile înainte de ...

(Articles)

Sunte extrem de rare cazurile în care un corporatist cu rezultate inc...

4 comentarii
(Articles)

Mulți spun că oamenii se schimbă, la fel de mulți spun că oamenii...

7 comentarii
(Articles) (Discriminarea)

HR Director la o mare companie occidentală care vrea să-și schimbe ...

1 comentarii
(Articles) (Interviurile)

Mulți sunt indignați când află că la un interviu de angajare ți ...

3 comentarii
(Articles) (CV-urile)

Toate firmele de executive search rescriu CV-urile candidatilor atunci...

11 comentarii
(Articles)

Există situații când, la locul de muncă, interacțiunea dintre...

(Articles) (CV-urile)

Modelul de CV pentru pozițiile manageriale este al doilea standard pe...

(Articles) (CV-urile)

Foarte mulți oameni cred că cel care are un CV în mână îl citeș...

(Articles) (Interviurile)

Înainte cu ceva ani, ideile celor puțini care gândesc mult apăreau...

(Articles) (CV-urile)

Este surprinzător cât de puțini știu ce informații caută un anga...

3 comentarii
(Articles) (CV-urile)

Asist de ceva timp la o isterie generalizată legată de CV-urile cand...

8 comentarii
(Articles) (CV-urile)

Firmele mari de recrutare folosesc sisteme complexe de clasificare a p...

2 comentarii
(Articles)

Profilurile profesionale ale managerilor au două componente principal...

(Articles) (CV-urile) (Interviurile)

Pentru 9 din 10 posturi, companiile și organizațiile, în general, n...

1 comentarii
(Articles) (Interviurile)

Ce părere aveți despre acest manager care a aplicat pentru un job la...

30 comentarii
(Articles)

Un interviu pe care l-am dat lui Matei Martin de la Dilema Veche, în ...

(Articles) (Discriminarea)

Am tot vorbit despre discriminare, prejudecăți, percepții subiectiv...

(Discriminarea)

Cei care discriminează la angajare o fac, în marea majoritate a cazu...

2 comentarii
(Articles) (Interviurile)

Un lucru pe care ar fi bine să și-l reamintească jihadiștii de pe ...

1 comentarii
(Articles) (CV-urile)

Prezentarea realizărilor în CV (faimoasele „achievements”), a co...

2 comentarii
Afiseaza
comentarii

4.4
(28)

Executive search

Managero.ro este primul site de recrutare exclusiv pentru poziții de management, lansat pe piață de către George Butunoiu și un grup de investitori. O astfel de inițiativă era așteptată și în România, pentru că astfel de site-uri de recrutare de nișă, doar pentru poziții de la un anumit nivel în sus, au început deja să apară în diverse țări.

Deși ideea unor astfel de site-uri de „executive search” era vehiculată încă de acum zece ani, un major conflict de interese a împiedicat apariția lor tot timpul, dar Linkedin ne obligă, practic, pe toți să ne schimbăm modul de lucru, chiar dacă încă nimeni nu recunoaște asta în public.

Cei mai credibili inițiatori ai unui astfel de proiect de recrutare online pentru poziții de management ar fi specialiștii înșiși în executive search, desigur, fiindcă ei au cea mai bună cunoaștere a mecanismelor fine și a instrumentelor specifice, și cunosc așteptările angajatorilor și a modului lor de lucru direct de la sursă, la care puțini alții au acces. Însă asta i-ar obliga să-și schimbe modul de lucru, dar și tarifele, pe cale de consecință. Tarife mai mici, desigur…

Timp de vreo 60 de ani, una dintre principalele trăsături distinctive ale firmelor de executive search, față de cele de recrutare, a fost că nu foloseau anunțuri pentru identificarea și atragerea candidaților. Or, Linkedin, și Internetul, în general, îi obligă acum să le folosească intensiv, chiar dacă pe ascuns și deghizat, cel mai adesea, sub alt nume.

Da, această primă fază a recrutării pentru pozițiile de management, culegerea informațiilor, reperarea și identificarea principalilor specialiști de pe piața locală și chiar cea internațională, contactarea și atragerea lor, s-a dus masiv către Internet, și nu va mai reveni vreodată la ce a fost înainte. Însă evaluarea profilurilor, a aplicațiilor, cernerea și analizarea tuturor informațiilor disponibile, și apoi evaluarea directă și de detaliu a candidaților, la discuții față în față, nu vor fi făcute niciodată de către Internet, de vreo inteligență artificială, pentru pozițiile de acest nivel, și nici măcar de către Linkedin, care nu va implica vreodată consultanți umani în evaluări individuale. Cu atât mai mult cu cât Linkedin are ca obiectiv să acapareze piața de recrutare online la toate nivelurile, nu doar pe cea de senior management, de unde a început, ci și pe cea de middle, pe care o acaparează acum, pas cu pas.

Așadar, conceptul de business Managero a pornit de la un principiu pragmatic: dacă tot nu ne putem opune schimbărilor de pe piața recrutărilor de top, mai bine cedăm în fața implacabilului concurent și îi cedam lui Linkedin o bucată din onorariu, fiindca chiar face o parte din munca pe care noi cu multe eforturi o făceam înainte. Și ne concentrăm acum eforturile pe nișa pe care Linkedin nu o va acoperi niciodată. Vom avea, astfel, mai multe recrutări, însă pe bani mai puțini, dar s-ar putea ca veniturile totale să revină la ce au fost, sau chiar și mai și.

Clienții (angajatorii, cei care plătesc serviciile) ies cei mai avantajați în noua conjunctură, fiindcă ajung să plătească mult mai puțin pentru aceleași servicii și aceleași rezultate, la aceeași calitate, chiar și de trei, patru ori mai puțin. În plus, aceste servicii de executive search, care erau scumpe până de curând, și pe care puține companii și le puteau permite, sunt acum accesibile unui număr incomparabil mai mare de firme.

Sintetizând, noul model de business în recrutarea pentru pozițiile de senior management merge, deloc lent, dar absolut sigur, către un sistem hibrid, cu sourcingul (reperarea, identificarea și atragerea candidaților) preponderent online (Linkedin, alte site-uri de recrutare etc.), și celelalte servicii (analiza și evaluarea CV-urilor și a aplicațiilor, intervievarea candidaților, ierarhizare, scoring, referințe etc.) pe modelul „clasic”, cu aceiași consultanți seniori ca și până acum.

Aparent paradoxal, importanța consultanților seniori nu va scădea, ci chiar va crește. Până în urmă cu doar câțiva ani, ei erau depozitarii unor informații pe care cu mare greutate le mai găseai în altă parte, obținute în zeci de ani de documentare și întâlniri private cu cei mai importanți oameni de pe piața businessului. Acum, multe dintre aceste informații sunt publice și accesibile gratuit oricui. Numai că au devenit atât de multe și atât de contradictorii, adesea, încât rolul principal al consultanților seniori s-a mutat de la avantajul de a le avea undeva, pur și simplu, scrise sau nescrise, la acela de a le analiza, a le descâlci, a le separa pe cele adevărate de cele false, de a citi printre rânduri și de a da niște răspunsuri cât mai apropiate de realitate. Băncile lor cu date generale (cine, unde, pe ce post etc.) și-au pierdut aproape toată valoarea în ziua de astăzi, însă secțiunile ei cu informații sensibile și confidențiale au devenit mai utile decât oricând. Iar accesul consultanților seniori direct, personal și privat la oamenii cei mai importanți, de asemenea, rămâne cheia succesului pentru ei.

Și nu în ultimul rând, succesul incontestabil al Linkedin și poziția dominantă aduc la pachet și o slăbiciune care face loc celorlalți jucători, precum Managero: când începi să primești câteva sute de aplicații pentru un job, s-ar putea să simți nevoia unui specialist care să facă diferența între ei mai bine decât poți să o faci tu. Pentru pozițiile de începători, sau chiar și puțin mai sus, scanarea după cuvinte cheie si inteligența artificială, algoritmii de clasificare ai Linkedin pot face asta cu rezultate cât de cât rezonabile. Însă mai sus nu o vor face niciodată, nici măcar la o zecime din nivelul de finețe și subtilitate cu care ar face-o manual un consultant senior – și nici măcar printre cei mai experimentați.

Așadar, Managero a ales o dublă poziționare: a creat un site de recrutare exclusiv pentru poziții de management, în care companiile, dar și alte firme de recrutare postează anunțuri pentru joburi cu salarii de la 1,500€ net/ lună în sus (doar partea fixă), dar face și serviciile clasice de screening, evaluare a profilurilor, filtrare și ierarhizare a candidaților, și chiar de intervievare a candidaților până la selecția finală, la cerere. Și asta numai cu consultanți seniori, de executive search. Evident, orice alt consultant sau firmă de recrutare poate face aceste servicii pentru cei care postează anunțurile pe Managero.ro, sunt servicii separate, cu tarife calculate individual. De menționat că pe site sunt postate doar anunțurile de recrutare, nu și CV-urile candidaților, ca pe Linkedin sau pe alte site-uri, nu poate nimeni să caute profiluri pe Managero.

PS: inițial acesta trebuia să fie comunicatul de presă, însă intrând prea mult în detalii, a ramas un articol cu o temă distinctă.

E un articol folositor?

Apasa pe o steluta

4.4 / 5. Rezultatul 28

Nu sunt voturi pentru moment. Multumim daca esti primul care voteaza!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?