Articole despre manageri, problemele și întrebările lor…

Ord. dupa
(Carieră și Piața muncii)

Ne-a venit și nouă rândul să căutăm o bonă. Cu primul copil s-a...

(Hard Working Managers)

În care dintre personajele din eseul de mai jos vă regăsiți? Un...

3 comentarii
(Discriminarea)

Aș fi vrut să-l filmez și să pun câtorva care tot comentează pe ...

(Carieră și Piața muncii)

Orice îndrăgostit vrea să dea mult mai mult decât primeşte, şi o...

4 comentarii
(CV-urile)

Am văzut mii și mii de angajatori cu CV-uri de manageri în mână, ...

4 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Săptămâna de lucru de patru zile devine un subiect fierbinte pentru...

(Articles) (Carieră și Piața muncii)

Mulți manageri se supără foc pe mine când le spun că nu-i pot lua...

2 comentarii
(Articles) (Carieră și Piața muncii)

I have known Florin Coman (FC) for many years: banker, writer, playwri...

(Anunțurile de recrutare) (Articles)

Obiectivul principal al unui anunț de recrutare este să găsești ca...

1 comentarii
(Articles) (Interviurile)

Am scris că de multe ori am văzut angajatori care cer candidaților ...

(Articles) (Studenți și absolvenți)

Fiind la unul dintre cele mai bune licee de matematică-fizică din ...

(Articles) (Lucratul la stat)

Prima mea recrutare pentru o instituție de stat a fost imediat după ...

(Articles) (Studenți și absolvenți)

Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei e filolog, de facultate. Scri...

(Carieră și Piața muncii)

Skanska: Angajații din birouri au așteptări mai mari în ceea ce pr...

2 comentarii
(Articles) (Carieră și Piața muncii) (Hard Working Managers)

Magnetico 2021 este un eveniment dedicat industriei HR organizat de Bu...

(Articles) (Carieră și Piața muncii)

Să fii absolventă de Limbi Străine la Universitatea din București,...

19 comentarii
(Articles) (Interviurile)

5 minute este intervalul maxim acceptabil de ajungere la o întâlnire...

4 comentarii
(Articles) (Hard Working Managers)

Viitură apocaliptică de indignare în media, pe Internet, WhatsApp ...

22 comentarii
(Articles) (Carieră și Piața muncii)

Pandemia remodelează percepția angajaților asupra spațiului ideal ...

(Articles) (Hard Working Managers)

Un prieten al meu s-a bucurat tare săptămâna trecută că îi vine ...

6 comentarii
(Articles) (CV-urile)

Dacă vedeți că CV-ul depășește două pagini, e obligatoriu să r...

(Articles) (CV-urile)

Analizarea CV-urilor și decizia de invitare la interviu se fac în tr...

1 comentarii
(Articles) (Studenți și absolvenți)

A-ți frauda educația este poate cel mai logic lucru de făcut într-...

2 comentarii
(Articles) (CV-urile)

Se vorbește mult despre cât de lung să fie un CV, dar foarte rar de...

(Articles)

Nu e prea realist să va așteptați la răspunsuri din partea recruto...

Afiseaza
comentarii

4.2
(38)

Executive search

Managero.ro este primul site de recrutare exclusiv pentru poziții de management, lansat pe piață de către George Butunoiu și un grup de investitori. O astfel de inițiativă era așteptată și în România, pentru că astfel de site-uri de recrutare de nișă, doar pentru poziții de la un anumit nivel în sus, au început deja să apară în diverse țări.

Deși ideea unor astfel de site-uri de „executive search” era vehiculată încă de acum zece ani, un major conflict de interese a împiedicat apariția lor tot timpul, dar Linkedin ne obligă, practic, pe toți să ne schimbăm modul de lucru, chiar dacă încă nimeni nu recunoaște asta în public.

Cei mai credibili inițiatori ai unui astfel de proiect de recrutare online pentru poziții de management ar fi specialiștii înșiși în executive search, desigur, fiindcă ei au cea mai bună cunoaștere a mecanismelor fine și a instrumentelor specifice, și cunosc așteptările angajatorilor și a modului lor de lucru direct de la sursă, la care puțini alții au acces. Însă asta i-ar obliga să-și schimbe modul de lucru, dar și tarifele, pe cale de consecință. Tarife mai mici, desigur…

Timp de vreo 60 de ani, una dintre principalele trăsături distinctive ale firmelor de executive search, față de cele de recrutare, a fost că nu foloseau anunțuri pentru identificarea și atragerea candidaților. Or, Linkedin, și Internetul, în general, îi obligă acum să le folosească intensiv, chiar dacă pe ascuns și deghizat, cel mai adesea, sub alt nume.

Da, această primă fază a recrutării pentru pozițiile de management, culegerea informațiilor, reperarea și identificarea principalilor specialiști de pe piața locală și chiar cea internațională, contactarea și atragerea lor, s-a dus masiv către Internet, și nu va mai reveni vreodată la ce a fost înainte. Însă evaluarea profilurilor, a aplicațiilor, cernerea și analizarea tuturor informațiilor disponibile, și apoi evaluarea directă și de detaliu a candidaților, la discuții față în față, nu vor fi făcute niciodată de către Internet, de vreo inteligență artificială, pentru pozițiile de acest nivel, și nici măcar de către Linkedin, care nu va implica vreodată consultanți umani în evaluări individuale. Cu atât mai mult cu cât Linkedin are ca obiectiv să acapareze piața de recrutare online la toate nivelurile, nu doar pe cea de senior management, de unde a început, ci și pe cea de middle, pe care o acaparează acum, pas cu pas.

Așadar, conceptul de business Managero a pornit de la un principiu pragmatic: dacă tot nu ne putem opune schimbărilor de pe piața recrutărilor de top, mai bine cedăm în fața implacabilului concurent și îi cedam lui Linkedin o bucată din onorariu, fiindca chiar face o parte din munca pe care noi cu multe eforturi o făceam înainte. Și ne concentrăm acum eforturile pe nișa pe care Linkedin nu o va acoperi niciodată. Vom avea, astfel, mai multe recrutări, însă pe bani mai puțini, dar s-ar putea ca veniturile totale să revină la ce au fost, sau chiar și mai și.

Clienții (angajatorii, cei care plătesc serviciile) ies cei mai avantajați în noua conjunctură, fiindcă ajung să plătească mult mai puțin pentru aceleași servicii și aceleași rezultate, la aceeași calitate, chiar și de trei, patru ori mai puțin. În plus, aceste servicii de executive search, care erau scumpe până de curând, și pe care puține companii și le puteau permite, sunt acum accesibile unui număr incomparabil mai mare de firme.

Sintetizând, noul model de business în recrutarea pentru pozițiile de senior management merge, deloc lent, dar absolut sigur, către un sistem hibrid, cu sourcingul (reperarea, identificarea și atragerea candidaților) preponderent online (Linkedin, alte site-uri de recrutare etc.), și celelalte servicii (analiza și evaluarea CV-urilor și a aplicațiilor, intervievarea candidaților, ierarhizare, scoring, referințe etc.) pe modelul „clasic”, cu aceiași consultanți seniori ca și până acum.

Aparent paradoxal, importanța consultanților seniori nu va scădea, ci chiar va crește. Până în urmă cu doar câțiva ani, ei erau depozitarii unor informații pe care cu mare greutate le mai găseai în altă parte, obținute în zeci de ani de documentare și întâlniri private cu cei mai importanți oameni de pe piața businessului. Acum, multe dintre aceste informații sunt publice și accesibile gratuit oricui. Numai că au devenit atât de multe și atât de contradictorii, adesea, încât rolul principal al consultanților seniori s-a mutat de la avantajul de a le avea undeva, pur și simplu, scrise sau nescrise, la acela de a le analiza, a le descâlci, a le separa pe cele adevărate de cele false, de a citi printre rânduri și de a da niște răspunsuri cât mai apropiate de realitate. Băncile lor cu date generale (cine, unde, pe ce post etc.) și-au pierdut aproape toată valoarea în ziua de astăzi, însă secțiunile ei cu informații sensibile și confidențiale au devenit mai utile decât oricând. Iar accesul consultanților seniori direct, personal și privat la oamenii cei mai importanți, de asemenea, rămâne cheia succesului pentru ei.

Și nu în ultimul rând, succesul incontestabil al Linkedin și poziția dominantă aduc la pachet și o slăbiciune care face loc celorlalți jucători, precum Managero: când începi să primești câteva sute de aplicații pentru un job, s-ar putea să simți nevoia unui specialist care să facă diferența între ei mai bine decât poți să o faci tu. Pentru pozițiile de începători, sau chiar și puțin mai sus, scanarea după cuvinte cheie si inteligența artificială, algoritmii de clasificare ai Linkedin pot face asta cu rezultate cât de cât rezonabile. Însă mai sus nu o vor face niciodată, nici măcar la o zecime din nivelul de finețe și subtilitate cu care ar face-o manual un consultant senior – și nici măcar printre cei mai experimentați.

Așadar, Managero a ales o dublă poziționare: a creat un site de recrutare exclusiv pentru poziții de management, în care companiile, dar și alte firme de recrutare postează anunțuri pentru joburi cu salarii de la 2,000€ net/ lună în sus (doar partea fixă), dar face și serviciile clasice de screening, evaluare a profilurilor, filtrare și ierarhizare a candidaților, și chiar de intervievare a candidaților până la selecția finală, la cerere. Și asta numai cu consultanți seniori, de executive search. Evident, orice alt consultant sau firmă de recrutare poate face aceste servicii pentru cei care postează anunțurile pe Managero.ro, sunt servicii separate, cu tarife calculate individual. De menționat că pe site sunt postate doar anunțurile de recrutare, nu și CV-urile candidaților, ca pe Linkedin sau pe alte site-uri, nu poate nimeni să caute profiluri pe Managero.

PS: inițial acesta trebuia să fie comunicatul de presă, însă intrând prea mult în detalii, a ramas un articol cu o temă distinctă.

E un articol folositor?

Apasa pe o steluta

4.2 / 5. Rezultatul 38

Nu sunt voturi pentru moment. Multumim daca esti primul care voteaza!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close