Articole despre manageri, problemele și întrebările lor…

Ord. dupa
(Carieră și Piața muncii)

O metodă aproape sigură să faci rău cuiva și să-l îngropi și m...

(Salarii și beneficii)

Când o să mă mai întrebe cineva cum sunt angajații români și cu...

15 comentarii
(Interviurile)

Într-o conversație, „Nu e nicio problemă” are/ poate avea înto...

5 comentarii
(Hard Working Managers)

Contextul general, mai întâi: sondajele GB de pe LinkedIn și Facebo...

1 comentarii
(Interviurile)

Interviurile grele de angajare sunt un șir de capcane în care mulți...

6 comentarii
(Anunțurile de recrutare)

Am pus pe Internet cel mai simplu job cu putință: caut pe cineva car...

(CV-urile)

Am pus de curând un CV pentru o poziție de director comercial într-...

13 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Știți cu toții cum e când vă schimbați o părere. Cum decădeți...

10 comentarii
(Interviurile)

Într-un interviu cu un candidat/ discuție cu cineva, poți să-ți d...

7 comentarii
(Interviurile)

Cei mai mulți - marea majoritate, de fapt - nu știu să spună decâ...

6 comentarii
(Hard Working Managers)

Unul dintre numeroasele profiluri toxice de angajați, sau de candida...

3 comentarii
(Lucratul la stat)

Azi am fost la tribunal să depun o mărturie pentru un prieten care s...

10 comentarii
(Hard Working Managers)

Un partener al nostru își mută birourile. A mutat deja mobila și a...

1 comentarii
(Discriminarea)

Mai încet cu lamentările cu ce ne facem noi după 50, când nu ne ma...

21 comentarii
(CV-urile)

O recomandare legată de CV-uri și de modul de lucru cu firmele de re...

(Anunțurile de recrutare)

Când găseai foarte mulți candidați pentru orice job puneai un anun...

(Interviurile)

Candidații la joburile manageriale au puține metode la îndemână c...

3 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Aproape toți cei care spun că serviciile sunt proaste în România ...

7 comentarii
(Lucratul la stat)

Dacă am înțeles eu bine care este rolul (oficial, cel puțin) al ag...

2 comentarii
(CV-urile)

Fiindcă oamenii nu mai au timp ca să-și facă singuri sintezele (ca...

2 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Facerea unei impresii bune trece mai întâi, obligatoriu, prin neface...

2 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Din nou despre ce înseamnă imaginea la interviu: recrutare de countr...

1 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Când cineva primește un e-mail nesolicitat, șansele să-l citească...

2 comentarii
(CV-urile)

Primesc un CV de la un candidat pentru un post de director general la ...

19 comentarii
(Articles)

Oricât de unici și de out of de box sunteți, evaluarea într-un sce...

10 comentarii
Afiseaza
comentarii

4.4
(18)

Încă la începuturile recrutării în România, prin 2000, odată cu venirea celui de-al doilea val de firme străine – de data aceasta marile multinaționale, preponderent din FMCG. Când puneai un anunț în ziar, adesea primeai peste 500, sau chiar 1,000 de CV-uri.

Recrutare de country manager la una dintre astea mari, globale. Eu făcusem câteva recrutări pentru ei, pe poziții manageriale, dar pentru postul de country manager au luat o firmă de recrutare de la Londra. Mă împrietenisem deja cu cel care era country manager, venit în România doar ca să deschidă businessul, dar făcuse aproape doi ani aici și era nerăbdător să plece. Am zis asta ca să fie mai clar de ce știu detaliile atât de precis.

A durat aproape opt luni recrutarea. Toată piața știa de ea, oricum. Sute de CV-uri filtrate, multe zeci de interviuri. Și teste, mai ales, multe teste. Pentru candidații finali au adus o echipă de trei englezi care au stat câte o zi întreagă de teste cu fiecare candidat final, de ieșeau seara buimăciți și unii și ceilalți. Cred că a fost cea mai comentată recrutare din anii aceia.

Până la urmă au angajat pe unul pe care îl cunoșteam și eu bine, de mulți ani, și pe care îl pusesem de mult în grupa cu ciudați. Cel nou a început, prietenul meu a plecat. Peste vreo lună sau două primesc un telefon: GB, ții minte că ți-am spus că nu-mi plăcea de noul country manager, deși nu puteam spune precis de ce, era doar așa, un feeling. Și stai să vezi ce s-a întâmplat! Au început tot felul de discuții și nemulțumiri printre managerii și angajații din România, la adresa noului country manager, și au ajuns și la head office. Așa că șeful cel mare s-a dus într-o zi la București, să vadă cu ochii lui despre ce e vorba.

A doua zi s-a întors și a convocat urgent tot boardul executiv: Domnilor, avem o mare problemă în România, ceva cu care nu m-am confruntat niciodată și nu știu ce să fac singur, trebuie să luăm o decizie colectivă. Așadar, ajung la București și intru în biroul lui. Mă salută călduros, mă așez pe scaun, și ochii îmi cad pe un pistol, chiar în mijlocul biroului. Uite atât de mare… (și schițează cu cele două mâini dimensiunea). L-am întrebat dacă e de jucărie, și mi-a spus că nu, că e real, dar că are permis de port-armă, deci totul e legal, la vedere. Îl scosese mai devreme să-l curățe, dar uitase de el. Apoi l-a luat și l-a băgat într-un sertar al biroului.

Au discutat, au dezbătut, și după ce șeful cel mare le-a mai arătat de câteva ori cu palmele puse paralel cât de mare era pistolul, au decis să-l dea afară. Au intrat în conflict direct cu el până la urmă, conflict care a ajuns repede și în afara firmei. După aproape un an au reușit să scape de el, și cu bani destul de mulți pe care i-au dat ca daune morale, din câte am auzit.

După asta a mai avut două joburi tot de director general și tot cam de câte un an la alte două multinaționale, apoi la vreo două firme românești, după care l-am văzut antreprenor și ceva prin politică.

Acuma mulți vor spune că ce, și ce e cu asta, îl face pistolul acela un manager mai puțin bun, dacă el știe bine meseria, are experiență, și a și dovedit-o cu brio la joburile de dinainte și la teste. Normal că dacă a fost clar că vor să-l dea afară nu mai puteau avea o relație normală, și ce a urmat era previzibil. Un angajator profi ar fi trebuit să aștepte să vadă care sunt rezultatele mai întâi.

Dra nu, ei nu au fost profi, pe ei nu i-au mai interesat rezultatele și nu au mai așteptat să facă o evaluare obiectivă. Lor li s-a făcut negru în fața ochilor și au acționat din impuls, neprofi. Așa cum fac majoritatea managerilor și angajatorilor, desigur, când iau decizii subiective, arbitrare, după feeling…

Iar dacă îl întrebi pe candidat la interviu dacă are pistol, oare va considera asta o întrebare prea personală? Delicată chestiune… (George Butunoiu – iunie 2023)

E un articol folositor?

Apasa pe o steluta

4.4 / 5. Rezultatul 18

Nu sunt voturi pentru moment. Multumim daca esti primul care voteaza!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


  • Florin Ghiulbenghian :

    Eu as angaja doar manageri care au cel putin o arma de foc. Nu cred ca as avea probleme nici cu cleintii si nici cu furnizorii… hahaha!

  • Ion :

    Pornind de la această speță și ce ați mai menționat în ultima perioadă despre ciudați și ciudățeniile lor, ce opțiuni are o persoană care e conștientă de “ciudățeniile proprii”? Încearcă să le mascheze, sa le cosmetizeze și să nu le afișeze sau se îndreaptă către arii de activitate în care sunt mai puțin relevante?

    • George Butunoiu :

      E aproape imposibil să le ascunzi. Dacă încerci, chiar și interlocutorii puțin experimentați observă aceste încercări și te penalizează. Mai sigur este – dar deloc ușor – să faci invers, să le lași la vedere ca și cum ar fi ceva nerelevant, banal. Sau să mergi chiar mai departe, dacă ești foarte sigur pe tine, pe baza „Principiului handicapului” al lui Zahavi – care adesea funcționează perfect. Am scris și eu despre el de foarte multe ori.

  • De la FINANCIAR... :

    Consider ca era puțin diliu, ciudatul respectiv. Eraua alte metode de aplicat, atat pentru managerul respectiv, cat si pentru cel care l-a angajat. Ma și gândesc deja cum se comporta respectivul BIZAR cu cei din subordine, mai ales cu fatalaii care exista la nivel de conducere din Romanica. 😉 Sunt slugile managerilor de afara. Sunt curioasa în ce relații era cu biroul FINANCIAR-CONTABIL.😁😁😁

  • De la FINANCIAR :

    Un articol savuros. Recomandat departamentului de HR https://www.economist.com/business/2023/06/08/why-employee-loyalty-can-be-overrated

    🤣🤣🤣

  • Mark Question :

    Nu era oare mai usor sa i ceara sa aleaga intre a renunta la arma sau la job? Sigur gaseau vreo procedura interna in care exista interdictia, si chiar daca nu, ar fi fost o buna oportunitate sa o creeze intai si apoi sa o aplice.

    • George Butunoiu :

      Păi se pare că nu, dacă un board întreg cu oameni au ajuns la altă concluzie…

    • Financiar :

      Nu prea cred ca exista asemenea proceduri, niciunde, 🤣 dar, clar…se poate încadra cu multa ușurință la art 206 NCP. Dar, nu-i asa…trebuie doar sa fie aplicate legile, acelea existente…deja. Se plâng unii din neștiință, de inexistenta lor?!! Câte infracțiuni se comit prin multinaționale, și nu numai, de la economic pana la alte infracțiuni de alta natura. 😁😁😁
      Pentru orice exista o procedura, și le aplicam în funcție de CONTEXT. MANAGEMENT pe baza de CONTEXT. Nu era asa?!! 🤣😉😁 Mai aprofundat puțin…”Management strategic multinațional, un proces interactiv bazat pe contexte” de MOCKLER L. ROBERT.

      Calitatea resurselor umane este la minus infinit, atat in functiile de executie, cat si in functiile de conducere. De hoți și de rea credinta te poți feri, daca ai creierul la purtator, de prostie… niciodata. E majoritara…😁😁😁

  • Financiar :

    Deseori se pune problema…cine-i hotul și cine-i prostul. La nivel de management, desigur. 😁🤣😉

  • Cristina :

    Am intalnit un recruiter (“mare manager”) care in timpul interviului mi-a aratat un seif cu cifru in spatele meu indicand ca are cateva pusti de vanatoare acolo. Am zis pa si pusi. Ulterior, citind stirile locale, am aflat ca am avut dreptate.

  • Georgescu M :

    Dar de un manager care tine CD – uri porno la birou ce spuneti? Pe care le-a uitat printre acte in birou cand a plecat GM la alta firma.
    E un ciudat sau e om normal?

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close