Articole despre manageri, problemele și întrebările lor…

Ord. dupa
(Salarii și beneficii)

Când o să mă mai întrebe cineva cum sunt angajații români și cu...

15 comentarii
(Interviurile)

Într-o conversație, „Nu e nicio problemă” are/ poate avea înto...

5 comentarii
(Hard Working Managers)

Contextul general, mai întâi: sondajele GB de pe LinkedIn și Facebo...

1 comentarii
(Interviurile)

Interviurile grele de angajare sunt un șir de capcane în care mulți...

6 comentarii
(Anunțurile de recrutare)

Am pus pe Internet cel mai simplu job cu putință: caut pe cineva car...

(CV-urile)

Am pus de curând un CV pentru o poziție de director comercial într-...

13 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Știți cu toții cum e când vă schimbați o părere. Cum decădeți...

10 comentarii
(Interviurile)

Într-un interviu cu un candidat/ discuție cu cineva, poți să-ți d...

7 comentarii
(Interviurile)

Cei mai mulți - marea majoritate, de fapt - nu știu să spună decâ...

6 comentarii
(Hard Working Managers)

Unul dintre numeroasele profiluri toxice de angajați, sau de candida...

3 comentarii
(Lucratul la stat)

Azi am fost la tribunal să depun o mărturie pentru un prieten care s...

10 comentarii
(Hard Working Managers)

Un partener al nostru își mută birourile. A mutat deja mobila și a...

1 comentarii
(Discriminarea)

Mai încet cu lamentările cu ce ne facem noi după 50, când nu ne ma...

21 comentarii
(CV-urile)

O recomandare legată de CV-uri și de modul de lucru cu firmele de re...

(Anunțurile de recrutare)

Când găseai foarte mulți candidați pentru orice job puneai un anun...

(Interviurile)

Candidații la joburile manageriale au puține metode la îndemână c...

3 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Aproape toți cei care spun că serviciile sunt proaste în România ...

7 comentarii
(Lucratul la stat)

Dacă am înțeles eu bine care este rolul (oficial, cel puțin) al ag...

2 comentarii
(CV-urile)

Fiindcă oamenii nu mai au timp ca să-și facă singuri sintezele (ca...

2 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Facerea unei impresii bune trece mai întâi, obligatoriu, prin neface...

2 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Din nou despre ce înseamnă imaginea la interviu: recrutare de countr...

1 comentarii
(Carieră și Piața muncii)

Când cineva primește un e-mail nesolicitat, șansele să-l citească...

2 comentarii
(CV-urile)

Primesc un CV de la un candidat pentru un post de director general la ...

19 comentarii
(Articles)

Oricât de unici și de out of de box sunteți, evaluarea într-un sce...

10 comentarii
(Hard Working Managers)

Revelație ieri a unui prieten al meu, director general al unei firme ...

6 comentarii
Afiseaza
comentarii

0
(0)
Ciprian Stanescu

Ciprian Stanescu

Pandemia COVID-19 a dus la cea mai mare întrerupere a educației pe care umanitatea a înregistrat-o în istoria recentă. Conform ONU, la mijlocul lunii iulie, școlile au fost închise în peste 160 de țări, afectând peste 1 miliard de elevi. Cel puțin 40 de milioane de copii din întreaga lume au pierdut educația în anul preșcolar critic dezvoltării unor abilități esențiale. Care sunt modalitățile prin care sistemul educațional poate redeveni performant?

În ultimele luni modul în care lucrăm și învățăm s-a schimbat complet. Pentru multe organizații, criza a scos în evidență discrepanța dintre abilitățile pe care oamenii le au și cele necesare pentru locuri de muncă în lumea digitală. Perfecționarea forței de muncă la nivel mondial pentru reducerea decalajului digital este o problemă complexă care necesită colaborare între lideri de business, guverne și profesori  pentru a face sistemul educațional unul mai rezistent, mai eficient și mai ușor adaptabil.

Care sunt direcțiile pe care digitalizarea și noile tehnologii ni le oferă pentru a accelera și îmbunătăți procesul de învățare?

Învățare prin realitate augumentată

International Data Corporation a prezis că investițiile globale pentru învățarea prin AR / VR vor ajunge la 8,5 miliarde de dolari până în 2023. Opțiunile sunt nelimitate, de la suportul de învățare pentru elevi cu ajutorul realității virtuale, până la instruirea chirugilor în operații de mari risc. VR-ul este, de asemenea, utilizat pentru a dezvolta „soft skills”, cum ar fi intervievarea, oferirea de feedback și realizarea de prezentări.

Un comitat din Scoția a investit anul acesta peste 250 de mii de lire sterline pentru a cumpăra 900 de căști VR. Astfel, 30 de școli din comitatul East Renfrewshire vor beneficia de educație prin VR, fiind primele scoli de stat din Marea Britanie care implementează învățarea prin noile tehnlogii.

Învățarea experiențială își face loc timid, dar sigur atât în viețile elevilor, cât și ale adulților. Din cauza aglomerărilor de informație atât pe internet, cât și în viața de zi cu zi, învățarea prin experiență se dovedește a fi un mod excelent de a face lucruri noi. În învățare există regula 70-20-10: reținem și înțelegem 70% din ce învățăm atunci când facem / experimentăm. Cam 20%, când îi observăm pe alții cum fac și doar 10%, când ascultăm un discurs în sala de clasă. De aceea impactul învățării experiențiale va fi unul foarte mare.

Învățarea prin Inteligență Artificială & Personalizată

Financial Times explică potențialul de a dezvolta prin AI cel mai bun tutore virtual pentru predare. Imaginează-ți un profesor al cărui singur scop este să îți cunoască personalitatea și nevoile de învățare pentru a dezvolta o programă care să îți maximizeze potențialul. Implicațiile sunt semnificative. Putem colecta și analiza cantități imense de date despre cum ne mișcăm, ce spunem și cum vorbim, unde privim, ce deficiențe avem. Procesarea și analiza AI multimodală vor putea analiza progresul nostru – cât de bine înțelegem știința, matematica, istoria sau limbile străine. Viitorul stă în utilizarea AI pentru a construi infrastructura de informații necesară restructurării procesului de învățare al umanității.

De asemenea, învățarea personalizată, susținută de AI sau nu, are deja rezultate mai bune ca educația trandițională. De exemplu, prin Woot Math, profesorii pot crea cursuri personalizate de matematică pentru elevi, Couragion oferă planuri de carieră STEM hiper-personalizate, Claned oferă o platformă AI pentru autonomie și comunități de învățare și cu ajutorul AI și analiză cognitive, Lrnr oferă conținut de învățare adaptat nevoilor și contextului schimbător al utilizatorului.

Datele McKinsey arată că, la nivel global, aproape 70% dintre companii vor adopta o tehnologie bazată pe IA până în 2030, ceea ce va crește PIB-ul global cu aproximativ 1,2% anual. Asfel, obișnuirea viitorilor angajați, încă din timpul școlii, cu acest tip de tehnologie, va fi un avantaj.

Aplicații Mobile pentru învățare

Aplicațiile mobile pentru formare oferă cursanților flexibilitatea de a învăța oriunde, oricând. Ele pot fi folosite pentru a oferi atât învățare formală, cât și informală. De fapt, ele pot fi utilizate și pentru digitalizarea instruirii individuale, dar și pentru instruire coordonată de un tutore.

Atât tehnicile de micro-învățare, cât și cele de gamificare pot fi utilizate foarte eficient pentru a oferi învățare interactivă. Acestea pot fi personalizate cu ușurință (pe baza rolului, regiunii, competenței sau interesului elevului). Modelul învățării de pe smartphone este bazat atât pe faptul că majoritatea populației are acces la un astfel de dispozitiv, cât și pe rapiditatea procesării informației de către indivizi.

Învățământ digitalizat în cloud

McKinsey estimează că peste 4.000 de cursuri online sunt deja disponibile online gratuit, adesea oferite de profesori universitari de prestigiu. Cu toate acestea, formatul prelegerii în sine se va confrunta și cu o concurență acerbă din partea industriei de jocuri care combină educația și divertismentul, segment pentru care cererea crește rapid.

Pentru copii, învățarea în grup este esențială și ar trebui făcută cu o supraveghere minimă din partea unui adult. Experimentul făcut de profesorul universitar Sugata Mitra, teoretician educațional și computer scientist, demonstrează că elevii sunt capabili să se autoorganizeze pentru a atinge un obiectiv didactic cu un instrument computerizat care le oferă metode de învățare interactive și o programă structurată.

Descentralizarea sistemului educațional

Sistemul universitar tradițional este în trend ascendent ca prețuri și descendent ca abilități de formare pe care le oferă corelate la piața muncii. Conform McKinsey învățământul terțiar din Statele Unite este cel mai izbitor exemplu de creștere a prețurilor: costul educației universitare a crescut cu o medie de 5,2% pe an de la începutul anilor 1990.

O diplomă de master costă acum 30.000 de dolari într-o universitate publică și mai mult de 120.000 de dolari într-una private, în Statele Unite. Consecința acestei inflații este că datoria totală a studenților americani se ridică la peste 1,2 trilioane de dolari. De unde vine schimbarea? Entități private precum Google încep să ofere propriile certificări adaptate la mediul digital și predate de experți din domeniu la prețuri insignifiante față de o diplomă clasică. Google anunță peste 100.000 de burse pentru certificările sale de UX, Project Management și marketing digital de doar 6 luni, 1 an al căror preț mediu este oricum aproximativ 3000 de dolari.

Educația este un exemplu din topul piramidei de noi domenii digitale neexplorate. În perioada 16-20 noiembrie, speakeri de talie internațională și națională precum Ollie Rankin – expert în experiențe VR, Vladimir Deliu, Learning Alliances UiPath, Adina Florea, pro-rector UPB, profesori Meritor și SuperTeach sau Alexandru Ghiță, Președinte Educativa vor dezbate subiectul în cadrul Future Summit, conferință internațională despre trenduri de viitor care are loc la București.

Ciprian Stănescu coordonează Social Innovation Solutions, organizație ce oferă consultanță și facilitarea conversațiilor strategice pentru ONG-uri și corporații cu impact social și cu viziuni inovatoare. SIS dezvoltă competiții de business pentru tineri: Social Impact Award, Future Makers și Future Youth Summit, precum și platformele de conversații despre viitor: Future Summit sau Future Talks.

E un articol folositor?

Apasa pe o steluta

0 / 5. Rezultatul 0

Nu sunt voturi pentru moment. Multumim daca esti primul care voteaza!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close