Având în vedere evoluția tehnologică, nu e deloc surprinzător cum totul s-a mutat în mediul online atât de lejer, iar dacă vorbim despre învățarea lucrurilor noi, bineînțeles că există platforme care să înlocuiască sălile pentru diverse cursuri. Dar cu ce provocări vin la pachet aceste schimbări?
- Competențele online
Acestea reprezintă o primă problemă întâlnită atunci când lucrurile trec de la învățarea offline la cea online. Poate că multe persoane știu deja cum funcționează fiecare platformă, instrumentele disponibile și chiar să-i îndrume pe ceilalți, însă acest lucru nu poate fi asigurat în totalitate. Sfatul meu ar fi să profitați de ceea ce oferă Internetul și să vizionați diverse filmulețe explicative pe YouTube, care să vă ajute la înțelegerea platformelor Zoom, Google Meet sau Skype.
- Distragerea de la cursuri
Din cauza multitudinii de informații, ne putem pierde ușor concentrarea, iar în timpul cursului online, orice altceva reprezintă o sursă de interes mai mare. Ca să nu se ajungă la următoarea problemă evidențiată, încearcă să iei pauze regulate în timpul cursului, să închizi telefonul ca să nu te distragă aplicațiile online sau chiar să iei suplimente care să susțină concentrarea.
- Eficiența cursurilor
Conform unui raport legat de conținutul de învățare modernă, cei care învață online apreciază ușurința în utilizare și navigare, calitatea și actualitatea. Ca să nu rămâi cu impresia că acel curs nu și-a atins obiectivul, clarifică-ți competențele pe care vrei să le dobândești. Ai putea să te folosești de metodele de microlearning pentru cursurile parcurse în vederea ușurării experienței de învățare. Astfel înveți în ritmul tău, atunci când te simți pregătit și când ai timp, ceea ce înseamnă că învățarea nu se va transforma într-o corvoadă. Pentru anumite cursuri, cum sunt cele de limbi străine, recomandarea mea este să optezi pentru un training online în care ești asistat de un trainer care poate să facă un traseu de învățare și să se asigure că într-un timp dat poți să avansezi cu nivelul de cunoaștere al unei limbi străine.
- Motivația
Cel mai des, cursanții devin nemotivați și renunță la cursurile online considerând că timpul lor poate fi ocupat cu lucruri mai importante realizate în interiorul casei. Provocarea aceasta poate fi depășită făcându-ți o listă cu obiective pe care sa le prioritizezi, poate chiar să le dai un termen limită. O altă variantă ar fi să-ți pui ca scop depășirea propriului nivel, în felul acesta stima de sine poate să aibă o ascensiune remarcabilă. Un studiu publicat în Journal of Industrial Engineering and Management evidențiază că angajații motivați aduc un plus de performanță la locul de muncă.
Ce-i drept, trecerea de la învățarea offline la cea în mediul online poate să ofere câteva provocări serioase în vederea obținerii unor noi abilități sau informații. Vestea bună este că există soluții!
Delia Dragomir este Co-Fondator Eucom Business Language. (Delia Dragomir – octombrie 2020)